Scooter Keuren Milleuzone (Ontheffing)

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Alles wat u moet weten over de milieuzone en uw scooter

Wat houdt een scooter milieuzone in?

Een milieuzone is een gebied in de binnenstad van grote gemeenten waar de toegang voor brom- en snorfietsen die te veel uitstoten beperkt is. Het doel hiervan is dat de luchtkwaliteit in de binnenstad van Amsterdam verbeterd wordt.

Welke scooters en motorfietsen mogen de milieuzone niet meer in?

Vanaf 1 januari 2018 mogen brom- en snorfietsen van 2010 of ouder de milieuzone niet meer in. Het is voor viertakt scooters van voor 2011 komt een ontheffing waarbij de eerste datum niet verder terug mag gaan dan 2008. Let op! Viertakt scooters tussen de 1-1-2008 tot en met 31-12-2010 mogen dus wel gewoon de milieuzone van Amsterdam mogen betreden.

U kunt een ontheffing aanvragen voor een brom- of snorfiets die een 4-taktmotor heeft, een DET (datum eerste toelating) tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2011 en die niet ouder is dan tien jaar (gerekend vanaf de DET). Voorbeeld:

voertuig met DET uit 2008: ontheffing mogelijk voor 2018
voertuig met DET uit 2009: ontheffing mogelijk voor 2018 en 2019
voertuig met DET uit 2010: ontheffing mogelijk voor 2018, 2019 en 2020

Subsidie voor overstappen van brom- of snorfiets naar een schonere manier van reizen

Er is ook een subsidieregeling voor het overstappen van brom- of snorfiets naar een schonere manier van rijden door de stad Amsterdam en in andere milieuzones. U kunt namelijk als inwoner van Amsterdam een stadspashouder eenmalig subsidie aanvragen. U kunt alleen subsidie aanvragen, indien die aan de volgende voorwaarde voldoet:

– U beschikt voor over een stadspas met groene stip
– U bent eigenaar van een brom- of snorfiets uit het jaar 2010 of ouder.
– U woont in Amsterdam en staat hier ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
– U hebt geen lopende of toegekende ontheffingsaanvraag op basis van de regeling
– Gemeentelijk ontheffingenbeleid milieuzone brom- en snorfietsen Amsterdam’. Dit houdt dus in dat u of subsidie of ontheffing krijgt.

Inspectie nodig door een gecertificeerde scooterdealer

Brom- en snorfietsen staan geregistreerd bij de RDW, maar bij deze registratie wordt het kenteken niet gekoppeld aan het kenmerk 2-takt- of 4-taktmotor. Om de ontheffing te kunnen krijgen is een visuele inspectie nodig door een scooterdealer. Tijdens deze ‘schouwing’ stelt de dealer vast of het om een 2-takt- of 4-taktmotor gaat en geeft u hiervan een keuringsrapport. De schouwing kost € 25,- (exclusief BTW). Per 1 januari 2018 vraagt u de echte ontheffing aan. Dat hoeft maar één keer.

Hoe lang is de ontheffing geldig?

De ontheffing verloopt automatisch als het voertuig tien jaar oud is.

Scooter of bromfiets verwijderen of inleveren

De gemeente verwijdert geen scooters en bromfietsen. Dit moet u zelf regelen met een sloopbedrijf. U kunt uw afgedankte bromfiets of scooter ook inleveren bij een bromfietswinkel. Daar wordt de brommer of scooter uit elkaar gehaald en ontvangt u een zogeheten vrijwaringsbewijs. Dat is het bewijs (van de RDW) dat de bromfiets niet meer bij u in gebruik is.

Vanaf wanneer gaat de milieuzone in Amsterdam van start?

De gemeente gaat de milieuzone brom- en snorfietsen controleren door een combinatie van vaste en mobiele handhavingsinstrumenten. Tot 1 mei 2018 geldt een waarschuwing periode. Let op! Vanaf 1 mei 2018 kunt u een boete krijgen. Deze boete is € 60,-.

Scooter Planet is een officiële scooterdealer in Amsterdam

Scooter Planet is een officiële scooterdealer in Amsterdam die een 4-taktkeuring mag uitvoeren.

U kunt bij Scooter Planet zonder afspraak langskomen om uw scooter te laten keuren of neem contact met ons op via ons contactformulier, wij nemen binnen 24 uur contact met u op.